Patagonië

4 januari 2025 - Santiago, Chili

De voorbereiding.

Mijn volgende uitdaging is een fietstocht door Patagonië in Chili, en wel de Carretera Austral. Een weg die Pinochet heeft laten aanleggen om het zuiden van Chili te verbinden met het midden. Inmiddels zijn grote delen van de route geasfalteerd, maar er zijn ook nog gravel wegen. Eigenlijk wilde ik alleen gaan, omdat Wies haar e-bike niet mee mag in het vliegtuig. Toen de buurvrouw hoorde dat ik alleen wilde gaan, kreeg ik zo op m’n kop, dat ik niet meer durfde. Enfin, vervolgens hebben we geprobeerd een e-bike te huren in Chili, maar dit was niet mogelijk. Zodoende hebben we een auto gehuurd en onze reis wordt nu iets langer en veel, veel anders.

Ik heb me thuis goed verdiept in de route en highlights en op 2 januari vertrekken we naar Chili. De Carretera Austral blijft een van de hoogtepunten. Het einde van deze weg is ook het einde wat je met de auto kunt bereiken. Met de fiets kun je nog verder om dan via Argentinië verder naar Vuurland te reizen.

Patagonië bevat het hele zuidelijke deel van Z Amerika dus ook Argentinië.

Het plan is om vanuit Santiago naar Puerto Montt te rijden en dan met de ferry naar Puerto Natales. Vandaaruit naar het noorden via Argentinië naar de Carretera Austral. Dan 1000km naar het begin van deze iconische weg in Puerto Montt. De cirkel is rond.

IMG_7310

3 Januari

Na een lange vlucht komen we in Santiago de Chili aan. Het wordt vandaag 32 gr en de wintertruien verdwijnen in onze koffers, nog voordat we het vliegveld verlaten. Ik heb een hotel geboekt in het oude centrum. Om de hoek van het hotel liggen gezellige straten vol met terrasjes, restaurants en barretjes. Maar eerst gaan we op zoek naar een simkaart en een pin automaat. Na wat straten doorlopen te hebben, zonder succes, zoeken we de hulp van google maps. Maar ook google maps laat ons in de steek. Dan horen we van een lokaal persoon dat beiden zich in de metro ondergronds bevinden. Ja, we liepen telkens langs het metrostation op straatniveau, maar zonder succes  maar we zagen wel een mooi cultuurcentrum

a4092765-8111-4d3c-8655-fe75d45008ad4559a548-609f-4bf2-bc40-91ceed673ba2

Wel handig om wat cash op zak te hebben maar de rekeningen kun je hier ook met de Rabo Card betalen zoals in Nederland. ‘s Avonds een heerlijke tonijnsalade gegeten en daarna op tijd naar bed.

f8695e06-c2dd-4447-97cd-655a5951b0e5

1. Chris en Ria Komhoff:
    4 januari 2025
    Ga er samen heerlijk van genieten.
  2. Joop:
    Ongelooflijk .
    Ben voorzichtig maar bovenal geniet ervan
  3. Louis Cordewener:
    Fijne reis samen gewenst Ton. Groetjes van Anky en Louis 🫶🍀👍
  4. May en Corry Derks:
    5 januari 2025
    Een hele fijne vakantie gewenst in Chili 🌶️. Hopelijk verloopt alles naar wens! Veel plezier 🇨🇱
    May en Corry
  5. Anneke en Frans Steinbruck:
    5 januari 2025
    Hallo wies en Ton, wat fijn om weer te genieten van jullie blog. Ik verheug me weer om met jullie mee te reizen. Dit keer niet met de fiets, voor mij maakt dat niets uit. Voor Ton des te meer. Heel veel plezier samen. Dit wordt een geweldige vakantie.
    Heel veel groetjes,
    Frans en Anneke
  6. Anny:
    5 januari 2025
    Hallo Ton en Wies, een hele mooie reis gewenst. We gaan jullie weer volgen.
    Veel genieten maar.
    Groetjes Ben en Anny
  7. Marga en Kees Hagenaars:
    Hallo Wies en Ton,
    mooi dat jullie beide in Chili zijn. Het zal er vast mooi zijn. En wij zijn blij dat we jullie reis weer kunnen volgen via jullie blog.

Veel voorspoed gewenst,
    Marga en Kees
  8. 6 januari 2025
    Hi Ton en Wies, dit wordt weer een mooi avontuur maar dan anders. Zonder fiets maar met Wies, jullie boffen maar met jullie buurvrouw. Hoe dan ook, we volgen jullie reis met veel plezier.
    Louis en MarieLouise