Puerto Rio Tranquilo
26 januari 2025 - Puerto Río Tranquilo, Chili
Ons rode beest is ingesloten als we om half acht willen ontbijten. Typefoutje? Nee. Gisteravond hebben we al zo vroeg een tochtje met de boot moeten boeken omdat de wind in de loop van vandaag hard zou gaan waaien en er vervolgens geen bootjes meer mogen varen. We worden gedwongen om te wandelen naar de steiger om met de boot naar El Marmol te varen.
We varen naar drie verschillende plekken waar de wind en het water grotten hebben gecreëerd.
In Vieste Italië hebben we enkele jaren geleden ook soortgelijke natuursculpturen gezien die mooier waren.
Op de boot is een echtpaar uit Dortmund die een jaar gaan fietsen. Ze zijn al aan de westkust van Canada geweest. Een afstand van 650 km hebben ze gefietst waar geen winkels waren. Dat hoeft ook niet van ons. We merken dat hier in Patagonië veel reizigers zijn die geen kalender hebben.
Tegen de middag gaan we naar de gletsjer Exploradores. Enkele rit 52 km over onverharde weg door ongerepte natuur.
We zijn er bijna als er in het Duits ‘kaffee mit Kuchen’ staat. Thomas leidt ons naar binnen waar zijn vrouw ons bedient. Thomas doet niets anders dan verdwaalde toeristen aanhouden en naar binnen lokken. Druk is het niet.
In de huiskamer is het geen luxe. Ze wekken zelf stroom op met waterkracht. Een schoepenrad staat in het water langs het huis.
Nog een klein stukje rijden en we staan aan het begin van een pad wat naar een uitzichtpunt lijdt en een mooi zicht geeft op de gletsjer.

Dezelfde plekken die we ook hebben bezocht in 2016. De bijzondere rotsen op Lago Carrera en de 52km onverharde weg X728 naar de gletscher. De boottocht met een zodiac werd toen afgelast ivm sterke wind. De ongerepte natuur maakte veel indruk op ons.
We overnachtten met de camper ad overkant vh huis van de Duitser Thomas (zelf gebouwd, dacht ik). Ze woonden inderdaad erg afgelegen en brachten dagelijks hun dochter (6 jr toen) naar de lagere school in Puerto Rio Tranquilo.
Ik zie ad fotos dat de Carretera Austral niet een autoweg is geworden. Zo blijft het avontuur toch behouden.
Fijne voortzetting.
Schitterend